Investigadors de la URV prediuen les decisions del Tribunal Suprem dels EUA amb eines informàtiques
recerca
Tarragona, 05/12/2011.- Roger Guimerà i Marta Sales-Pardo han fet un estudi, publicat per la revista "PLoS ONE", en què demostren que poden avançar el vot d'un jutge del Tribunal Suprem dels EUA a partir de les decisions que prenguin els altres vuit membres del tribunal, amb una probabilitat d'èxit del 83%.

L'article porta per títol: “Justice Blocks and Predictability of U.S. Supreme Court Votes”. Les decisions de la Cort Suprema dels Estats Units tenen patrons predictibles i el treball es basa en algoritmes matemàtics que revelen associacions ocultes en xarxes complexes.

Els científics han creat un model computacional per comprovar si és possible predir el vot d'un jutge, respecte a un cas concret, sobre la base dels vots emesos per la resta dels vuit jutges que integren el Tribunal Suprem. Els resultats confirmen l'efectivitat del sistema.

"És interessant comparar la probabilitat d'èxit del nostre sistema, un 83%, amb el 68% de percentatge d'encert que obtenen els experts en temes legals (segons estudis del Supreme Court Forecasting Project) que, a més, coneixen en profunditat el contingut dels casos, la llei i els precedents", diu Roger Guimerà, també professor de la Institució Catalana d'Estudis Avançats (ICREA).

El treball segueix la línia d'altres previs desenvolupats pel mateix equip per descobrir associacions ocultes en sistemes amb molts components, per exemple, interaccions entre espècies en un ecosistema, o entre les proteïnes en una cèl•lula, o entre persones dins d'una organització.

"Aquest tipus de xarxes sovint contenen errors i omissions, i per solucionar aquest problema hem desenvolupat algoritmes i eines que ens ajuden a descobrir aquests errors i les interaccions que romanen ocultes", explica Guimerà.

Els investigadors han utilitzat el mateix procediment per predir les decisions dels jutges nord-americans: identificar interaccions amagades entre jutges i casos, i indirectament, entre uns jutges i altres.

Els resultats reflecteixen que la previsibilitat disminueix durant el període d'uns 50 anys que va des del mandat del jutge Earl Warren (1953-1969) fins al de Rehnquist (1986-2005). També que la predictibilitat del Tribunal Suprem ha estat significativament menor en les presidències demòcrates que durant les republicanes, encara que es desconeix el motiu.

Podeu veure la referència completa del Servicio de Información y Noticias Científicas (SINC) a
http://www.agenciasinc.es/Noticias/Cientificos-espanoles-predicen-decisiones-del-Tribunal-Supremo-de-EE-UU