L'exposició passiva al tabac també afecta el neurodesenvolupament del bebè
recerca
Tarragona, 13/09/2012.- Un article publicat a la revista "Early Human Development", dels professors Carme Hernández, Victoria Arija, Joaquín Escribano i Josepa Canals, del Centre de recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta, conclou que l'exposició passiva de la mare al tabac també afecta el neurodesenvolupament del bebè.

L'article porta per títol: A longitudinal study on the effects of maternal smoking and secondhand smoke exposure during pregnancy on neonatal neurobehavior ("Early Human Development" 88:403–408, juny de 2012). S'hi mostra que els nounats que han estat exposats a la nicotina, tant per tenir mares fumadores actives com passives, presenten pitjors respostes fisiològiques, sensorials, motores i d'atenció.

Fumar durant l'embaràs s'ha relacionat amb diversos problemes en la descendència, com els d'aprenentatge, transtorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat i fins i tot obesitat. No obstant això, encara que els trastorns pediàtrics i obstétrics relacionats amb el tabac en aquesta etapa estan bé definits, els efectes en el comportament neonatal encara han estat poc estudiats.

A l'investigació, liderada per experts del Centre d'Avaluació i Mesura de la Conducta (CRAMC) de la URV, els científics van avaluar el comportament de 282 nounats sans mitjançant l'Escala d'Avaluació del Comportament Neonatal, que permet interactuar amb ells i avaluar el seu comportament i respostes, entre les 48 i les 72 hores de vida.

De les mares estudiades, el 22% va fumar durant l'embaràs i amb prou feines el 6% es va exposar passivament al fum de tabac. De les fumadores, el 12,4% consumien entre 1 i 5 cigarrets per dia; un 6,7% entre 6 i 10; i un 2,8% de 10 a 15 diaris. Cap de les mares fumava més de 15 cigarrets per dia.

“Els nounats que han estats exposats intrauterinamente a la nicotina –tant de manera activa com a passiva– presenten afectació en diversos aspectes del seu desenvolupament neuroconductual que poden ser indicadors de futures patologies, independentment de factors sociodemogràfics, obstétrics i pediàtrics”, expliquen Josepa Canals i Carme Hernández, autores principals del treball.

Els resultats revelen que els fills de mares fumadores i de fumadores passives presenten pitjors puntuacions en l'habilitat per inhibir estímuls que poden alterar el sistema nerviós central. A més, els fills de fumadores passives posseeixen un pitjor desenvolupament motor, i els de fumadores, una habilitat menorper regular les conductes i respostes en els àmbits fisiològics, sensorials, motors i atencionals.

Fumar durant l'embaràs és un de les majors causes modificables de malaltia i mort tant per a la dona embarassada com per al fetus. No obstant això, els estudis epidemiológics mostren que entre el 11% i el 30% de les dones embarassades fumen o estan exposades passivament al fum del tabac.

Quan una dona embarassada fuma, la concentració de nicotina en el fetus aconsegueix nivells un 15% majors que els que existeixen en la mare. A Espanya, el 43,5% de les dones entre 25 i 44 anys fuma, percentatge que cau durant l'embaràs fins a al voltant del 26,6%.

Teniu més informació a www.agenciasinc.es/Noticias/La-exposicion-pasiva-al-tabaco-tambien-afecta-al-neurodesarrollo-del-bebe