Congrés de la Xarxa Europea d'Investigació sobre Habitatge, a la URV del 19 al 22 de juny
recerca
Tarragona, 20/06/2013.- La 25ª edició de European Network for Housing Research té lloc al campus Catalunya. A ENHR 2013, que porta per títol Superant la crisi: integrant l’ambient urbà, participen més de 470 investigadors de quaranta països, i per primer cop té lloc a l'Estat espanyol, a Tarragona.

ENHR és una associació integrada pels investigadors europeus més rellevants del sector en matèria d'habitatge. Destaquen prestigiosos especialistes del sector procedents de països com Austràlia, Àustria, Bèlgica, Canadà, Xile, República Txeca, Dinamarca, Egipte, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Xina, Japó o Itàlia.

La trobada, organitzada pel Grup de Recerca d’Accés a l’Habitatge (GRAHAB) de la URV, ha superat expectatives, i aborda en les quatre sessions plenàries previstes, temàtiques tan rellevants com la crisi de l’habitatge a Europa, la tinença d’habitatge alternatiu, la renovació d’aquesta a Europa o un nou enfocament normatiu per superar la crisi. A més, també s'han organitzat 27 workshops i un monogràfic sobre l'actual crisi de l’habitatge a Espanya.

El catedràtic de Dret Civil de la URV i responsable del GRAHAB, Sergio Nasarre, ha explicat que "en un moment com l’actual, d’extrema necessitat per a Espanya, podrem conèixer com s’han solucionat problemàtiques similars i quins sistemes de gestió de l’habitatge social s’han implementat en societats com les dels Països Baixos i Gran Bretanya".

Segons Nasarre, és imprescindible fomentar una recerca interdisciplinària sobre el complex fenomen de l’habitatge ja que "quan fracassa, com hem vist, és capaç de fracturar un país". L'investigador defensa que l’habitatge és un dret humà i que mereix ser tractat, comprès i estudiat des d'aquesta perspectiva. "És en definitiva, un bé de primera necessitat", afegeix.

Altres aspectes que també es debaten fan referència a com fer front al fenomen de les cases buides, com gestionar situacions de sobreocupació i "infrahabitatge" o les desoladores conseqüències de l'especulació del sòl o com promoure les polítiques d’integració en un context de població heterogènia.

El Grup de Recerca d’Accés a l’Habitatge de la URV, pioner a Espanya, s'ocupa de l'estudi interdisciplinar del fenomen de l’habitatge i, especialment, de l’anàlisi legal de les estructures jurídico privades dels ordenaments jurídics català, espanyol y europeu relacionades amb l’accés a l’habitatge.

La Comissió Europea li va atorgar la representació a Espanya del projecte Tenlaw, coordinat amb deu
universitats europees i que té com a objectiu l'anàlisi exhaustiva del marc legal, social i econòmic del lloguer en tots els països europeus. En aquest sentit, Sergio Nasarre ha comentat que "aquest projecte serà important per entendre perquè hi ha una taxa de lloguer tan baixa a Espanya i quins elements són claus en una normativa per dignificar i revitalitzar l’habitatge de lloguer".

El grup de recerca també col·labora amb l’Agència de l'Habitatge de Catalunya per desenvolupar noves formes de tinença d’accés a l’habitatge, alternatives a la propietat i el lloguer, que combinen assequibilitat, estabilitat i flexibilitat, com són la propietat compartida i la propietat temporal. De la
mateixa manera, han participat en l’elaboració del Pla Nacional d’Habitatge 2013-2016 i en el projecte de reforma de la LAU.

D'altra banda, el responsable del GRAHAB ha apuntat que "l'objectiu més immediat és crear una recerca estable sobre habitatge en forma de Càtedra especialitzada, que serà la primera d'aqueste característiques a Espanya". Les darreres edicions del congrés s'han celebrat a Istanbul (Turquia, 2010), Toulouse (França, 2011) i Lillehammer (Noruega, 2012).

Teniu més informació sobre el Congrés aquí